Image
Image

Korta fakta om Linköping

Image

BEFOLKNING: 164 600 (2020), Sveriges femte största kommun.

MEDELÅLDER: 39,5 år, nära två år under rikssnittet.

ANDEL HÖGUTBILDADE: 34,3 procent. Sverigemedel är 27,6 procent 20–64.

YTA: 1 428 km2 varav 140 km2 är vattendrag.

FÖRETAG: 20 700 registrerade företag, varav 11 400 är att betrakta som aktiva.

STORA ARBETSGIVARE OCH ARBETSSTÄLLEN: Linköpings kommun, Region Östergötland, SAAB, Combitech, Linköpings universitet med hälsouniversitetet, Biltema, Verisure, Ericsson, IFS, Veoneer, Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, Sectra, HK Scan, Linköpings mejeri och Cloetta.

KOMMUNIKATIONER: Vår region klassas som en av landets främsta gällande kommunikation och transporter. Linköping City Airport, Stambanan, Europaväg 4 och Norrköpings hamn.

LINKÖPINGS UNIVERSITET: Universitetet bedriver världsledande, gränsöverskridande forskning i nära samverkan med näringsliv och samhälle. Universitetet är ett av landets största lärosäten med 32 400 studenter. Studenterna är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden och enligt internationella rankningar är LiU bland de främsta i världen.

GRUNDSKOLOR OCH GYMNASIESKOLOR: Ett brett utbud av kommunala och privata skolor. Nya byggs i takt med att staden växer.

BARNOMSORG: Väl utbyggd med kommunala och privata förskolor. Nya byggs för att möta en växande befolkning.

UNIVERSITETSSJUKHUS: Högspecialiserad vård och närsjukhus mitt i staden.

HANDEL: Blomstrande handel i och utanför stadskärnan. Tornby är Östergötlands största och även ett av Sveriges största handelsområden.

KULTUR OCH FRITID: Linköping är en evenemangsstad av rang med konserter, idrott på elitnivå, teater, museer, simhall, skejthall och parker, motionsspår, ridvägar, konst och mycket annat.

KURIOSA OM STADEN: Skylten ligger beläget bakom Linköpings centralstation och var, precis som namnet antyder, en skyltfabrik som under mitten av åttiotalet omvandlades till kulturhus. Här har artister som Biohazard, Thåström, Cardigans, Kent och många andra haft konserter genom åren. Det var även här som Lars Winnerbäck och Louise Hoffsten repade och satte starten för sina karriärer. Hösten 2018 stod Skylten klart efter att ha renoverats och här finns idag utöver rep-, dans- och konferenslokaler även konstateljéer, scener och ett mysigt café. Under våren så beviljades även ansökan till Carlstedtska stiftelsen om att bygga en permanent utomhusscen på Skyltens innergård. Carlstedtska stiftelsen har utdelning var femte år till ansökningar som syftar till ett nyttigt ändamål eller för »stadens förskönande«. Som kulturhus har Skylten varit av stor betydelse för Linköpings medborgare under flera decennier, och nu utvecklas platsen ytterligare.


Skriv ut   E-post

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image

Läs hela produktionen online