Image
Image

Uppdrag: Att utveckla världens mest avancerade stridsflygplan

Image

Det började en sommardag 2017. Axel Bååthe sommarjobbade på sektionen för flygmekanik på Saab i Linköping. Tredje dagen på jobbet flög Gripen E för första gången. Att stå vid sidan om landningsbanan tillsammans med 3 000 jublande kollegor satte sina spår – året därpå var han tillbaka på Saab.

Då han studerade till ingenjör på KTH insåg Axel att han ville jobba med något där det fanns teknisk teori i grunden, men som gick att applicera på något praktiskt. Idag är han med och utvecklar världens mest avancerade stridsflygplan.

Gripen E har fått epitetet ”the Game Changer”. Unik mjukvaruarkitektur, AI-funktionalitet och Human Machine Collaboration (HMC) gör den smartare och mer anpassningsbar än konkurrenterna. I luften vill du inte möta en motståndare som blixtsnabbt genomskådar din taktik och lika snabbt överlistar den.

Gripen är dessutom mer driftsäker, enklare att underhålla och kommer till en lägre kostnad jämfört med konkurrerande stridsflygplan. Och det är sådana som Axel som gör det möjligt.

Ssssch…

Allt är inte hemligt i Axels jobb – men mycket är det. Det finns möten då alla måste lägga ifrån sig mobiler i en skyddande bruslåda, då någon låser upp ett kassaskåp, tar ut en dator och loggar in med hjälp av en krypteringsdosa. Då vet man, enligt Axel, att det blir en bra dag på jobbet.

Han kan avslöja att han just nu är kravledare för flygteknik. Utöver det arbetet så är en arbetsuppgift att hjälpa till i förhandlingar av samarbeten inom AI och autonomi. En annan är att ta hand om framtida planer och att fungera som ett gränssnitt mellan olika avdelningar.

– Det fantastiska med att jobba med Gripen är att den avancerade mjukvara som vi utvecklar ska samarbeta med hård vara och skapa något fysiskt – ett flygplan!

Varför Saab?

Saabs vision är att alla människors har rätt att leva i säkerhet. För Axel känns det betydelsefullt att jobba med en produkt som har som uppgift att skydda samhällen och miljontals människor. En personlig väckarklocka var upptäckten att Saab har fler följare i sociala medier i Brasilien än i Sverige.

I sin vardag har han tillgång till en Gripen-simulator där han kan testa sin egen mjukvara, och Gripenplan lyfter regelbundet utanför fönstret, men enligt Axel smäller det dagliga problemlösandet ännu högre.

– Om du faktiskt vill använda all teknisk fysik som du lärt dig under fem år på universitetet, så finns inget bättre ställe att jobba på än Saab.

Fakta:

Namn: Axel Bååthe

Arbete: Kravledare flygteknik,

Saab i Linköping

Ålder: 23 år

Utbildning: Teknisk Fysik från KTH med en Master i Flyg- och Rymdteknik

Uppskattar: Utanför jobbet så tränar Axel triathlon, är ytterst svag för god mat på trevliga restauranger och älskar att resa och upptäcka nya kulturer. 


Skriv ut   E-post

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image

Läs hela produktionen online