Image
Image

Gör världen synlig

Image
Linköping är världsunikt med sina mer än 50 företag inom visualisering och bildanalys. De utgör en mycket stor del av innovationsklustret Visual Sweden – och flera av dem är världsledande.


Du kanske säger att Norrköping - det är visualiseringens stad, för att travestera Lundell, men då har du aldrig gått i Linköping på promenad. Ja, även om du har knallat runt, så har du troligen ändå inte noterat dem. Trots att visualisering handlar om det man ser så är inte företagen alltid så synliga - åtminstone inte på hemmaplan.

Låt oss ta dig med på en vandring. Vi startar i Mjärdevi. Det var ju här det började 1984, men redan 1969 slog Linköpings tekniska och medicinska högskola upp portarna. Där kom utbildning och forskning inom bildområdet att ta form, särskilt efter att man 1975 blivit universitet, drivet av både industriella och medicinska intressen. 

Det är därför inte konstigt att vi bland de första att etablera sig på Mjärdevi hittar tre bildrelaterade företag: Innovativ Vision, ContextVision och Liber Systems Text and Image. 

Sectra, som startade redan 1978 - då som ett IT-säkerhetsföretag, flyttade senare till Mjärdevi. De är i dag världsledande inom hantering av medicinska bilder. Ett annat av de tidiga företagen är SICK IVP med sina unika kameror för supersnabb produktionsstyrning. Bara på Mjärdevi finns ett 20-tal företag som är knutna till Visual Sweden.

Vi fortsätter nu till stadskärnan och där på självaste Storgatan hittar vi dagens AI-tunga ContextVision, men även yngre bolag som Spotscale med sin skanningsteknik för att avbilda byggnader och stadsmiljöer i 3D - samt Synthetic MR med medicinsk avbildning av hjärnan. Allt på en och samma gata. 

Vi tar nu sikte på SAAB, men låt oss ta omvägen över Torvinge. Där hittar vi WoodEye - med teknik för bildbaserad optimering i sågverk. Rötterna finns i Innovativ Vision. 

När vi närmar oss SAAB passerar vi DST Control med teknik för stabil flygburen infångning av bilder. Väl framme möts vi av flyttkartonger. Det är SAAB-avknoppade Vricon - eller Maxar som de nu heter - som är på väg till nya lokaler i Ebbepark. Med sig tar de förstås sin unika satellitbaserade teknik som gör det möjligt att göra en digital tvilling av hela jorden i 3D. 

I Ebbepark får de sällskap av Axis med sin avancerade övervakningsteknik, för några år sedan inflyttat från Lund. Båda företagen behöver rum för tillväxt - inte minst för fler nyexaminerade från universitetet.

Men det finns många fler företag och åtskilliga engagerade människor som har mycket att berätta. Det får bli fler promenader - och kanske en sväng till Norrköping. 

Text: Anders CarlssonSkriv ut   E-post

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image

Läs hela produktionen online