Image
Image

Innovation som bygger både på hjärta och material

Image

Tryckta organiska solceller, möbler tillverkade av 100 procent biologiskt nedbrytbar kartong, organisk elektronik och lätta flygplansdelar som minskar bränsleförbrukningen vad har de gemensamt? Jo, alla dessa är framtidens material som är både funktionella och används redan idag. Och de utvecklas i vår region.

Att främja utvecklingen av nya material som bland annat minskar människans miljöpåverkan, det var drivkraften bakom bildandet av Innovative Materials Arena (IMA). IMA är ett kluster och innovationsmiljö för näringslivet, akademin och offentliga organisationer som arbetar med olika typer av materialinnovation.

– Vi har funnits i drygt tre års tid och har hittills samlat över 60 medlemsaktörer. IMAs grundidé är att i princip alla utmaningar som behöver lösas handlar om material och det behövs nya smarta material för att fortsätta ligga i framkant och bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Linda Robinson, tf operativ chef för IMA.

Samverkan i fokus på IMA One

I september 2020 fick IMA sin första fysiska nod - IMA One på Cavok District mellan flygplatsen och järnvägen. IMA One är designat för att ge IMAs medlemmar, deras kunder och samverkansparter gott om plats att träffas och ha seminarier, utbyten och såväl formella som informella möten.

Först in var Faurecia Creo som har satt upp Nordens största anekoiska kammare här. Ett rum med speciella väggar som absorberar ljud  och möjliggör test av nya koncept. Idag sitter såväl forskningsinstitut, stora internationella företag såväl som start-ups i IMA One. Att allt fler företag väljer att flytta hit är en bekräftelse på att IMA One är mycket mer än bara labb- och kontorsplatser. Det är framför allt en mötesplats där samverkan flödar och nya idéer mynnar ut. 

– Vi flyttade hit för att underlätta framtida projekt och samarbeta mer inom ramen av Compriser Labs, ett medlemsprogram som drivs av oss på RISE där SAAB och RUAG är nyckelspelare, säger Sebastian von Gegerfelt, senior laboratorieingenjör på forskningsinstitutet RISE som flyttade till IMA i början av 2021.

– Vi ser fram emot att välkomna ännu fler aktörer såväl till nätverket som till IMA One. Möjlighet till samverkan och gemensam utveckling är precis det vi vill boosta, avslutar Linda Robinson.

Cavok District är Linköpings nya företagsområde och utvecklas av Sankt Kors tillsammans med Linköpings kommun. IMA One är den första byggnaden i området.


Skriv ut   E-post

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image

Läs hela produktionen online