Image
Image

Nytänkande på Victoria Park

Image

Nytänkande, trivsel och att verka för sociala frågor är nyckelord för Victoria Park.

– Ett hus blir aldrig bättre än de som bor där. Trivs våra hyresgäster tar de både större hänsyn till varandra och bättre hand om bostadsområdet, framhåller områdeschefen Eleonor Biberg.

Victoria Park erbjuder cirka 1 500 hyreslägenheter i Linköping - och jobbar med tre spår:

  • Förädling av område - renovering av lägenheter, fönsterbyten och upprustning av lekplatser.

– Dessutom bygger vi nytt och förtätar på egen mark. Som exempelvis i Ryd där vi byggt 85 lägenheter på gamla parkeringsplatser som funnits i området, förklarar Eleonor Biberg.

  • Bostadssociala frågor - för att lyfta området och för de som bor där.

– Det gör vi dels genom att anställa långtidsarbetslösa boende i området som miljövärdar, för att hålla rent och snyggt. De får jobba hos oss i 18 månader, sedan hjälper vi dem att gå vidare till nästa jobb. Vi tar in fem personer per omgång. Många har aldrig haft ett fast jobb, utan ofta bara massa praktikplatser. I Linköping har 85 procent gått vidare till fast anställning efter tiden hos oss – så projektet är som en framgångssaga.

Victoria Park fokuserar också mycket på aktiviteter för barn och ungdomar – för att ge dem en bra start och minska riskerna att hamna i gängverksamhet.

– Vi har en fotbollsskola varje sommar under fyra veckors tid med ungefär 80-100 barn som motiveras – det är inte bara fotboll utan även andra inspirerande sommaraktiviteter. Här får de möjlighet till bra förebilder i området. Vi har också startat en förening med andra fastighetsägare i Skäggetorp för att jobba med fastighetsutveckling och lyfta livet i området.

  • Kundnytta/kundservice – lägger mycket kraft på att hyresgästerna ska trivas och bo kvar länge, samt pratar gott om sitt hyresbolag så att fler vill flytta dit.

– Ett hus blir aldrig bättre än de som bor där - trivs de tar de också större hänsyn till varandra och bättre hand om och bryr sig om bostadsområdet. Vi arrangerar tre områdesdagar per år, dit vi bjuder in hyresgäster. Då brukar vi ha korvgrillning och dela ut popcorn till barnen – bra tillfällen att öka gemenskapen.

Victoria Park har renoverat 60 procent av sina lägenheter sedan 2014 – och är nytänkande. 

– Vi håller på att omvandla källarlokaler som stått tomma till 19 lägenheter – exempelvis cykelrum, gamla tvättstugor och mangelrum som inte används. Under 2020 färdigställdes 45 marklägenheter i gamla outnyttjade lokaler. 2021 har vi även 110 lägenheter i nyproduktion i Ryd, samt byter fönster på strax över 600 lägenheter.

Varje år mäter de hur hyresgästerna trivs med hjälp av en kundenkät, som heter Aktivt Bo.

– I dag har vi en kundnöjdhet på strax under 80 procent, vilket räknas som riktigt bra i branschen, framhåller Eleonor Biberg.


Skriv ut   E-post

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image

Läs hela produktionen online