Kultur där du är

Image

Alla behöver musik och teater! I spåren av coronapandemin har Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern ställt om i stället för att ställa in. Nu finns digitala scener med ett brett utbud av kulturupplevelser att ta del av kostnadsfritt.

– I osäkra tider är vårt uppdrag extra viktigt. Musikens och kulturens betydelse för att skänka hopp och tröst, knyta samman och bringa perspektiv går inte att överskatta, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef på Norrköpings Symfoniorkester.

Under pandemin har SON nått ut till en stor och delvis ny publik med ett brett utbud på den digitala scenen. Här finns allt från symfonier, konserter med solister, flera populärkonserter – som bland annat hyllningskonserten till Beatles – och inte minst ett utökat utbud av kammarkonserter. Även podden Musiker i micken har nått en stor lyssnarskara. 

SON tar årligen emot över 20 000 barn, även detta år - men förstås digitalt. Barnen har fått möta Filip och Filippa som guidat runt i SONs värld och Nasse hittar en stol. SON har också mött barnen live med spelningar på skolgårdar.

Allas teater

I Östgötateaterns breda digitala repertoar finns radioteater, filmer, livesändningar, poddar, poesi, noveller och musik. Från sagor för barn och dikter på olika språk till inlästa romanklassiker och större radioteaterproduktioner - som Camilo Ge Breskys nyskrivna relationsdrama Ipomea Tricolor och Hjalmar Bergmans älskade Markurells i Wadköping.

– Här finns verkligen något för alla. Jag är stolt över det stora engagemang som teaterns medarbetare visat när det gäller att hitta nya idéer och kreativa lösningar, säger teaterchef Nils Poletti.

Längtan efter publik

Även Östgötateaterns barn- och ungdomsscen ung scen/öst, med nya konstnärliga ledaren Paula McManus i spetsen, har kunnat erbjuda skolor i Östergötland teaterupplevelser i ljud- och filmform. Detta i väntan på nya klassrumsturnéer och på att återigen kunna ta emot den efterlängtade unga publiken i det egna teaterhuset på Elsa Brändströms gata 3B i Linköping.

– Så snart pandemiläget tillåter står vi redo att välkomna publik till våra fysiska scener igen – på ett tryggt och säkert sätt, säger Cilla Holmqvist, marknads- och kommunikationschef på Scenkonst Öst.

Spelåret 2021/2022

Östgötateaterns stora scen:

Amélie – stor skandinavisk musikalpremiär

Alla mina liv – komedi av Alan Ayckbourn

Expedition kyla – en galen arktisk resa

Peer Gynt – visuell nytolkning av Ibsens klassiker

SON – ett urval ur programmet:

A Tribute to Ella Fitzgerald

Säkert - Annika Norlin

Chefdirigent Karl-Heinz Steffens med stora klassiska mästerverk 

Gyllene upptakt – festlig trettondagskonsert

SONs populära Önskekonsert i både Norrköping och Linköping