Image
Image

Rörelse för hela livet

Image

Vet du om att du bor i framtidens idrottsstad? Linköping har utsetts både till Sveriges främsta breddidrottskommun och Sveriges mest jämställda idrottskommun. Dessutom satsas nu över en miljard kronor på idrottsanläggningar fram till 2025 – med nya Simhallen, sex fullstora inomhushallar och två konstgräsplaner.

– Ett rikt och levande idrotts- och fritidsliv är viktiga delar av en stad. Det får människor att må bra, trivas, växa och flytta dit, menar Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun.

Han fortsätter:

– Därför har vi tagit fram ”Aktiv hela livet” som är ett idrottspolitiskt program för Linköpings kommun. Den övergripande målbilden är att genom bred samverkan arbeta för att aktivt främja fysisk aktivitet och rörelse genom hela livet.

Linköpings kommuns inkluderande samarbete har inneburit att Linköping de senaste åren utsetts både till Årets breddidrottsstad och Årets mest jämställda idrottskommun av tidningen Sport & Affärer. 

– Det är verkligen något att vara stolt över och som ställer krav på oss att fortsätta utvecklas som idrottsstad, framhåller Andreas Hagström.

Idag är trenden stark att föreningsidrottandet minskar, medan det egenorganiserade idrottandet ökar. Aktiviteter som idag är populära är exempelvis promenader, löpning, cykling, parkaktiviteter så som kickbike och skateboard, gymträning, simning och padel.

– Vi vänder oss därför till den breda allmänheten och investerar bland annat i fler utegym. Padel är även väldigt hett och det byggs många privata anläggningar, berättar Andreas.

Enligt en analys slutar många barn och ungdomar tidigare med lagidrott idag än för tio år sedan.

– Snittåldern för då barn och ungdomar slutar med lagidrott har gått från 15 år till 11 år, vilket delvis beror på att träningen blivit intensivare i yngre åldrar. För att möta den utvecklingen skulle det behövas alternativa träningsgrupper där man bara tränar någon gång i veckan. Samma sak när det gäller att rekrytera ledare till föreningsuppdrag. Vi som kommun skulle kunna förenkla alla uppgifter som krävs för att driva en förening och göra det mindre tidskrävande.

Något som underlättar för barns och ungdomars idrottande - och även bidrar till social hållbarhet - är att bygga fler idrottsanläggningar runt om i olika delar av Linköping. 

– Vi jobbar för att invånarna inte ska behöva åka bil kors och tvärs över hela staden, utan ha en hall eller plan i sin närhet på promenad- eller cykelavstånd, säger Andreas.

Därför satsar Linköpings kommun över en miljard kronor på idrottsanläggningar fram till 2025. Vid sidan av jätteprojektet med nya Simhallen – byggs sex fullstora inomhusplaner, två i Ryd och två i Vasahallen i city, en i Vikingstad och en i Sturefors. Dessutom planeras en multihall med tre planer och läktare som tar över 2 000 åskådare på Kallerstadsområdet.

– Det är även klart att det blir två nya konstgräsplaner utomhus i Ljungsbro och Linghem. Det projekteras också för inomhushallar på Djurgården, Kungsberget och vid Skarpan.

Under sommaren 2022 ska Linköping för första gången arrangera den stora SM-veckan – med ett 30-tal olika sporter.

– Det är ett jättestort evenemang där vi har möjlighet att manifestera idrotten, säger Andreas Hagström.


Skriv ut   E-post

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image

Läs hela produktionen online