Image
Image

Castellum bidrar till utveckling av citykärnan

Image

Nu har Castellum kommit ett steg längre i sin medverkan i utvecklingen av Linköpings stadskärna. De planerar för att bygga om en av de historiskt viktiga entréerna mot centrum. Det är kvarteret i korsningen Hamngatan/Storgatan som planeras att förädlas och byggas om.

Den befintliga fastigheten har anor från 60-talet och har idag stora underhållsbehov, därför kommer det upprättas en helt ny byggnad på platsen.

– Även om den befintliga byggnaden är tidstypisk så ser vi fler fördelar med att bygga nytt, förklarar Therese Malmström, projektansvarig. Befintlig byggnad är i mycket dåligt skick och även om en renovering skulle vara möjlig skulle det resultera i fortsatt ineffektiva lokaler med låg kvalitet vad gäller exempelvis takhöjder och miljö.

Istället har vi nu möjlighet att utöka volymen i fastigheten så att fler aktörer kan etablera sig i området vilket i sin tur bidrar till en mer levande stadskärna. Vi kommer även bygga en fastighet som har en betydligt mindre miljöpåverkan. Att agera hållbart och tänka långsiktigt är viktigt för oss på Castellum och den nya fastigheten kommer certifieras enligt miljöbyggnad Guld.

Den nya byggnaden kommer innefatta bostäder, kontor och butiker. Detaljplanen möjliggör omkring 70 småbostäder och ca 19 100 kvm för nya butiks- och kontorslokaler. Tanken är att byggnationen, som upp förs i tre etapper, ska stå klart under år 2027. Den första etappen beräknas vara färdig 2024. Arkitektoniskt finns det idag fram tagna skisser på framtidsvisionen men exakt hur fastigheten kommer att se ut är inte helt spikat.

– Tanken är att den nya byggnaden ska knyta samman den äldre innerstaden och förslaget om resecentrum på åns nordöstra sida. Att det blir ett naturligt avslut på Storgatan för att sedan bidra till en anslutning med bebyggelsen på andra sidan ån, fortsätter Therese.

Trots att det är några år kvar tills fastigheten står klar finns det många potentiella hyresgäster som visat intresse.

– Absolut, vi för dialoger med potentiella hyresgäster som kan vara aktuella. Druvan är ju belägen i den absolut mest pulserande delen av citykärnan så det lockar, avslutar Therese Malmström.

Nyfiken på projektet?

Kontakta Therese Malmström Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
013-20 34 50

Läs mer här!


Skriv ut   E-post

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image

Läs hela produktionen online