Image
Image

LHC-hjälten stannade kvar

Image

Sebastian Karlsson flyttade från västkusten till Linköping 2009 för att spela tre säsonger i LHC. Tolv år senare bor supportrarnas favorithjälte fortfarande kvar – trots att karriären är över. 
– Linköping är en lagom stor stad som har allt vår familj behöver, tycker Sebastian och hustrun Emma Söderberg.

När Sebastian Karlsson skrev kontrakt för tre år med Linköpings HC i SHL var han den första tiden helt inställd på att sedan återvända hem till Göteborg och spela i Frölundas dress igen.

Men kärleken till klubben och staden växte sig så stark med åren att det till slut inte var något snack om att stanna kvar.

Till slut blev det hela elva säsonger – varav åtta som assisterande lagkapten för den av både lagkompisarna, tränarna och fansen populära centerforwarden med nummer 12 på matchtröjan.

– Jag har genom alla år trivts otroligt bra i LHC och Linköping. Det finns så många fantastiska upplevelser och minnen att de inte går att räkna, men det är klart att slutspelsmatcher inför fullsatta läktare i Saab Arena med världens drag på publiken är något alldeles extra, ler Sebastian.

Klubben tog sig ända till SM-semifinal inte mindre än fyra gånger och till kvartsfinal fyra år – vilket innebär att det blev slutspel åtta av elva säsonger med den alltid lika kämpande, uppoffrande och energigivande Karlsson i laget.

När Sebastian spelade sin sista match i LHC våren 2020 blev det inför tomma läktare då pandemin hade slagit till. Han avslutade genom att göra sista målet då Oskarshamn besegrades med 3-1 – och hyllades i stället av hundratals supportrar utanför Saab Arena.

– De hade skrivit på banderoller, tänt bengaliska eldar och sjöng ramsor för mig. Klart att jag blev både väldigt glad och rörd, även om det samtidigt var lite svårt att ta till sig.

Sebastian fick inte bara starka känslor för en klubb och en stad – utan det var även här han fann kärleken Emma Söderberg som är uppvuxen i Linghem. Sommaren 2021 firar de tre år som gifta – och tillsammans har de dottern Lovi och sonen Viggo.

– Att min fru är härifrån och har sin släkt här, har förstås också spelat in att vi stannat kvar i Linköping. Men framför allt är Linköping en lagom stor stad för oss. Här finns allt vi behöver, säger Sebastian.

– Vi trivs jättebra där vi bor i Ekängen, ett perfekt och tryggt område för barnen att växa upp i och de har många kompisar här, menar Emma.

Hon fortsätter:

– Linköping har ett bra utbud och finns mycket att göra för olika åldrar. Vi brukar exempelvis åka till Valla eller Vidingsjö motionscentrum där det finns fina lekplatser och annat att aktivera sig med. Hangaren är också en favorit hos barnen, där de kan åka kickbike och skateboard.

I höst fyller Lovi sex år och börjar i förskoleklass i Ekängen.

– Det ska bli spännande och kul. Att Linköping har en bra skola, vård och omsorg är viktigt om man har tänkt sig att bo länge i staden. Och det har vi. Jag är väldigt hemkär och vill inte flytta härifrån, ler Emma.

Efter ett sabbatsår har Sebastian fått jobb som spelarutvecklare i klubben i hans hjärta.

– Även om jag följt laget har det varit skönt att koppla bort hockeyn för egen del och kunna vara helt närvarande med familjen. Jag saknar inte att ta ut mig fullständigt på försäsongen eller att täcka hårda skott från motståndarna. Däremot ska det bli otroligt kul att vara en i gänget igen, säger han.


Fakta Sebastian & Emma

Namn: Sebastian Karlsson (35) och Emma Söderberg (33).

Familj: Dottern Lovi (fyller 6 år i höst) och sonen Viggo (fyller 5 år i höst). Har en katt som heter Harry.

Bor: I ett hus i Ekängen, Linköping.

Yrke: Sebastian är nytillträdd spelarutvecklare i Linköpings HC, Emma jobbar som receptionist på Linköping Health Care.

Antal säsonger för Sebastian som spelare i LHC: 11 (2009-2020).

Största meriter inom hockeyn: SM-silver med Frölunda, sex A-landskamper, 61 juniorlandskamper, två SM-guld för J20 och två för J18 med Frölunda, guld i TV-pucken, 693 matcher i SHL.


Skriv ut   E-post

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image

Läs hela produktionen online